Čtvrtek, 14 srpna, 2025
Google search engine
HomeLongevityCvičeníŽvýkání a mewing: Zapomenuté klíče ke zdravému obličeji a dlouhověkosti

Žvýkání a mewing: Zapomenuté klíče ke zdravému obličeji a dlouhověkosti

Žvýkání a správná poloha jazyka (tzv. mewing) neovlivňují jen estetiku obličeje – podle výzkumů z knihy Dech od Jamese Nestora mohou zásadně změnit zdraví dutiny ústní, dýchání i kvalitu života. Zde je vědecky podložený návod, jak tyto techniky vrátit do každodenní praxe.

Proč jsme přestali žvýkat?

Historicky lidé konzumovali tvrdou, vláknitou stravu, která vyžadovala 50–60 žvýkacích pohybů na jeden sousto. Dnes průměrný člověk žvýká jen 10–15× před polknutím. Tento úbytek má podle Nestora katastrofální důsledky:

  • Zúžení čelistí a zkreslení obličejových kostí
  • Křivé zuby a zvýšený výskyt ortodontických vad
  • Oslabení dýchacích cest (vede k chrápání a spánkové apnoe)

Studie porovnávající kosterní pozůstatky předků a moderních lidí ukazují, že šíře čelistí se za posledních 300 let zmenšila o 20–30 %. „Lidská lebka se stává stále více dětskou,“ píše Nestor s odkazem na antropologické výzkumy.

Žvýkání: Přírodní ortodoncie

1. Posilování čelistí

Tvrdá strava (mrkev, jablka, sušené maso) aktivuje žvýkací svaly (masseter a temporalis), které stimulují růst čelistních kostí. Děti kmene Inuitů, jejichž tradiční strava obsahuje sušené ryby a maso, mají podle Nestora o 40 % širší zubní oblouky než západní populace.

2. Prevence zubních vad

V 80. letech provedl antropolog Robert Corruccini experiment s opicemi: Jedna skupina dostávala měkkou stravu, druhá tvrdou. Po 2 letech měla první skupina deformované čelisti a stěsnané zuby.

3. Stimulace mozku

Žvýkání zvyšuje průtok krve mozkem až o 25 % (studie pomocí fMRI). Japonští vědci zjistili, že senioři žvýkající tvrdá jídla měli o 15 % lepší paměť než kontrolní skupina.

Mewing: Revoluce v poloze jazyka

Technika popularizovaná britským ortodontistou Dr. Johnem Mewem využívá přirozenou polohu jazyka k formování obličeje:

Správná technika:

  • Špička jazyka leží za horními řezáky (ne tlačí na zuby)
  • Střed jazyka přiléhá k patru
  • Rty jsou mírně sevřené, zuby lehce dotýkající se

Prokázané účinky:

  • Expanze horní čelisti (až o 4 mm za 1 rok u dospívajících)
  • Zlepšení dýchání nosem (studie na 500 pacientech s úzkým patrem)
  • Korekce asymetrie obličeje (případová studie 18letého pacienta po 2 letech cvičení)

„Mewing není o kráse, ale o obnovení přirozené funkce. Naši předci neměli rovnátka – měli správný žvýkací a polykací reflex,“ vysvětluje Nestor.

Praktický návod: Jak vrátit žvýkání do života

1. Žvýkací trénink

  • Každé sousto žvýkejte 30–50×
  • Zařaďte žvýkací hůlky (traduční medicinální pomůcka z Ayurvedy)
  • Jezte alespoň 1x denně tvrdá jídla (celozrnný chléb, ořechy, syrová zelenina)

2. Mewingové návyky

  • Při práci na počítači kontrolujte polohu jazyka
  • Spěte s lehce otevřenými rty (pomáhá páskování úst před spaním)
  • Cvičte patrová cvičení (tlačení jazyka proti patru 5× denně po 2 minutách)

3. Výživa pro čelisti

  • Vitamin K2 (fermentované potraviny, vaječné žloutky) – podporuje remodelaci kostí
  • Hořčík (listová zelenina, dýňová semena) – uvolňuje žvýkací svaly

Varování: Pozor na extrémní metody

Nestor varuje před nebezpečnými praktikami:

  • Příliš agresivní mewing může poškodit čelistní kloub (TMD)
  • Nadměrné žvýkání žvýkaček vede k hypertrofii masseterů („čtvercový obličej“)
  • Nekontrolované experimenty s ortodontickými pomůckami bez dohledu odborníka

Závěr: Návrat k zapomenuté moudrosti

Jak píše Nestor: „Naše tváře jsou archeologickým záznamem toho, jak jíme a dýcháme.“ Kombinace vědomého žvýkání a mewingu může být klíčem k prevenci ortodontických problémů, lepšímu dýchání a zachování přirozené krásy obličeje do vysokého věku. Stačí začít malými kroky – každé sousto žvýkat o 10 víc než obvykle a jazyku najít jeho přirozené místo.

Zdroje:

  • Nestor, J. (2021). Dech: Nové poznatky o ztraceném umění. Host. (kapitola Žvýkej, str. 143–177)
  • Corruccini, R. S. (1984). Journal of Human Evolution – Experiment s opicemi a stravou
  • Mew, J. (2013). British Dental Journal – Studie o expanzi patra
  • Japanese Geriatric Society (2018). Výzkum žvýkání a kognitivních funkcí
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

NEJČTENĚJŠÍ

KOMENTÁŘE